Monday, December 08, 2014

Доктор Менгеле, пардон Москов, от Реформаторския блок





"Подкрепете Петър Москов! Докато е тук...". С това заглавие, достойно за стихосбирка на десебарска поетеса (или направо да си кажем поетка, както е терминът въведен от гадният комунист Гео Милев) излезе вчера политологът Огнян Минчев. Ако човек току-що каца от самолета в България ще си каже, че срещу Москов са тръгнали всички орки от Мордор, а лично Саурон го сочи с огнения си пръст и иска главата му. Във фейсбук групичка десебари от седмия ден, поклонниците на вечната теменужка, адептите на Онзи, чието име не бива да се споменава и който продаде всички предприятия на безценица, веднага организираха събитие, чието заглавие звучи като хорър-трилър: "Да подкрепим Министър Москов в борбата му за истинските реформи". Разходката из постовете в него е като неделна разходка в град, атакуван от зомбита. Някаква дама сияе от възмущение: "На ход се включиха и "правозащитните " уж организации оспорвайки компетентността на Министър Москов и призоваващи за оставката му и излизането му от властта!". Забележете - министър е с голяма буква все едно той се казва Министър. Величествено. Отдолу са се заредили едни постове изпълнени с правоверна партийна вяра, че Москов е нещо като Мойсей - само появата му ще напълни с пари здравните пътеки, ще оправи проблемите в НЗОК, неговият поглед ще прониже като лазер корумпираните и ще възвиси чистите към небесните селения. Ако човек не знае какво става ще си каже, че някоя секта е предсказала появата на своя нов пророк и чака неговите действия или поне, че един ангел броди по земята и всички изчадия на сатаната го сочат с ругатни и искат да го унищожат.

А истината е толкова простичка, ама толкова простичка, че нито един десебар няма да я признае. Москов досега не е обелил и две думи за някаква реформа. Ама никак. Единственото му действие в здравеопазването бе титаничната битка срещу пенсионерите и това те да не плащат по един лев на джипитата, а по 2.90, все едно именно тези гадни и неумиращи пенсионери източват здравеопазването и разбира се абсолютно безмозъчната му и расистка атака срещу всички цигани накуп, увенчани с неговите театрални изявления, че няма да пуска линейски в ромските махали. Точно заради това той се сдоби с прякори - Пешо Менгелето, което замести Петьо Еболата, Адолф Айхман на здравната реформа и редица други в същия вик. Малкото останали фенове на РБ ореваха света, че това било опорна точка на гадните комунисти, което, разбира се, е израз на политическо безсилие и абсолютната невъзможност да защитиш падението на един министър.
Нека да обясним. Да, има роми, които нападат лекари. Но има и българи, които го правят. Някога да сте чули министърът да обяви, че изобщо спира линейките. Етническата атака по този начин си е живо изваждане на бял свят на налудничавите идеи на Алфред Розенберг, постулирал превъзходството на арийците над останалия свят. Какво да правят циганите, които никога не са нападали лекар, но живеят в ромски квартал? На тях им е отказано спешно здравеопазване, така ли? Обвинението към един етнос по този начин е прехвърляне на проблема от болната глава на здравата. Има нападатели над лекарите - нека да ги съдят дори като опит за убийство и да лежат в затвора. Всеки нарушил закона трябва да бъде наказван строго и особено строго, ако посегна на медик. Но да твърдиш, че това е вина на всички цигани, о, тогава не трябва да се сърдиш, ако почнат да ти викат - "добро утро, доктор Менгеле". По логиката по която се обобщава, че всички цигани бият лекарите, тогава трябва да кажем, че всички българи фалират банки например. Защото не съм видял там да са намесени роми. 

Ако "Спешна помощ" има проблем в ромските махали, решението трябва да се търси не чрез разговори с ромските босове, както предложи Москов, защото това е по същество фактическо държавно признаване на феодализацията на гетата, а чрез ромските медиатори, чрез местни обикновени хора, които искат да помагнат в разрешаването на проблема. Само с едно изявление Москов показа не само, че не разбира проблемите, но и, че в главата му бълбука гъста каша от измислици, чийто краен резултат е някакво кашесто подобие на фашизма.
Проблемът е друг. Москов е представител на политическа сила, която досега не е признавала никога, че има нещо общо с фашизма, но очевидно трябва да почнем да се замисляме с подсъзнателните им трепети. Много от РБ, чест им прави, спасиха душите си и точно посочиха какъв е проблема в действията на здравния министър. В друга държава след подобно заявление можеше смело да кажем, че такъв човек щеше завинаги да бъде изхвърлен от политиката. Тук обаче тръгна някаква вълна от шизофренично крякане, че по някакъв мистичен начин Москов е прав. В кое е прав - в това да лиши ромите от лекари ли? И дали Москов е готов да поеме отговорността, ако се стигне до етническо напрежение заради буйната патетика на езика му.

Пак ще повторя - поклон пред смелостта на лекарите от "Спешна помощ". Да работиш яко, упорито и за малко пари - това си е истински подвиг. Но е нелепо, тъпо и много манипулативно да използваш трудностите на тази професия, за да трупаш политически активи, разделяйки населението на тази изтормозена страна по този начин. Доктор Менгеле трябва да си дава сметка, че времето на идеите, които се опитва да продава отдавна е минало и независимо дали иска или не всички граждани на тази държава имат правото на помощ.
Но точно тук Москов направи още една издънка, и то вече като крайно десен човек, което е добре да бъде посочвано навреме. Той се опита философски да постулира своята ксенофобия и обяви: "Социалното неравенство не дава специални права". Може и да го е казал за ромите, което звучи расистки, но това звучи и като обобщаваща философия, която вече има мракобесен привкус. За първи път имаме министър на здравеопазването, който се опитва да сподели, че очевидно само социално равните, тоест богатите, имат някаква права. И бъдете убедени въпрос на време е след ромите да го отнесат и бедните на които може да бъде отказана спешна помощ с абсолютно същите мотиви. Искам отново да припомня - това е министър, който е от партията на небесните, на умните и красивите, които щяха да променят страната и да се борят с олигархията. Кога битката с олигархията бе заменена от ритане на циганите? 

Бъдете честни пред себе си. Ромите ли са най-големия проблем на медицината у нас? Трябваше ли един министър, който твърди, че е демократ, да се нахвърля с такъв език и по този начин срещу тях? Ние в България сме изградили твърде високо ниво на поносимост към езика на омразата, но от няколко дни Москов стана неговия основен говорител. Той така добре вербализира всички клишета на расизма, че човек започва да се пита дали не се е събудил в алтернативна реалност.
Нещо много ми стана напоследък. Патриотичният фронт, полуофициален коалиционен партньор на РБ издига откровен архаичен фашист за заместник-министър на отбраната, а сега реформаторът Менгеле, ох, пардон Москов, тръгва по същия път и то дори по успешно. Това фашизмът май е нещо като еболата? 
Дали не се предава по коалиционен път, а?

No comments: