Tuesday, December 30, 2014

Американското чувство за хумор и мир
Големи шегаджии са това американците. Да измислиш "новината", че руска ракета е убила Дядо Коледа, наистина изисква страшно и елегантно чувство за хумор. Изобщо САЩ през последните десетилетия се наложиха с две основни качества - омиротворяването и шегаджийството. Избиха десетки, ако не и стотици хиляди иракчани, за да донесат мир на иракския народ, пък тия неблагодарници продължават да мрънкат.

В Афганистан избиваха наред, за да настане мир на афганистанската земя и да тържествува либералната демокрация. В Либия и Сирия усилието да се донесе мир също отне живота на стотици хиляди. За да мироналожат и съседна Сърбия, САЩ също поизбиха не малко невинни граждани. Изобщо се чудим защо тази велика страна още не е получила Нобелова награда за мир. Нейният президент вече получи една, сега трябва да я дадат колективно на целият им политически елит.

С шегите е същото. Шегуват се хората, че Русия е най-голямата заплаха за човечеството. Преди или след "Ислямска държава" -  не разбрахме, ама шегата е на ниво. Прословутият Джордж Сорос преди време заяви направо, че Русия е екзистенциална заплаха за ЕС. Това трудно го разбираме. Уж Русия все е слаба, немодерна, изостанала, архаична, а пък тия силните, богатите, мощните, миролюбивите все не спират да се плашат от нея.

И европейците, за да не се посрамят, взеха да се опитват да се шегуват. Карл Севелда например, шеф на Райфайзен банк, преди дни каза: "САЩ ще се борят с Русия" до последния европеец". Голям шегаджия! Голям майтап. Ама май казва истината. Американците жертват с лесна ръка Европа в битката си срещу Русия. И всичко това под сияйния вектор на "eвроатлантизма". Да не вземе само и той един ден да се окаже шега. 
Че тия американци нещо много си падат по хумора напоследък.

(коментарът е писан съвместно с моя колега Юрий Борисов под псевдонима братя Ружеви)
 

No comments: