Tuesday, December 02, 2014

Телевизионният поход срещу паметта




Кръстоносният поход срещу паметта на българите продължава с пълна сила. В това вероятно се убедиха зрителите на предаването "История.бг" по БНТ в понеделник вечерта. Темата бе анонсирана отдавна - Никола Вапцаров. Ето как се промиват мозъци. Каниш в предаване за един от най-добрите български поети някаква анонимна историчка, която целеше да изкара Вапцаров озверял македонист и налудничав преследвач на неосъществими блянове; добавяш забравения с омерзение литературен критик, автор на пасквилния текст "Третият разстрел"; търсиш мнението на режисьора, направил толкова поръчков документален филм за Вапцаров, че дори някоя от платените съвести би се възмутила, и за цвят каниш допълнително двама души, които да балансират картината. Това е рецепта за политическо и историческо бедствие, защото интересът към Вапцаров съвсем не е случаен. Нездравото ровене в неговата биография съвсем не е продиктувано от исторически интерес, а служи като опит великата му поезия да бъде замъглена, оставена встрани, да бъде забравена.

Целият този коктейл бе подлютен и от налудничавото поведение на водещия, който произнасяше с нелеп кикот фрази като "Цялата лява интелигенция е избита преди 9 септември". За първи път виждам смъртта на толкова много хора да се превръща в обект на телевизионна забава. Своя принос към налудничавата обстановка внесе и Марин Георгиев, който обяви, че имал тайни документи за Вапцаров, но не ги държал вкъщи, а на мистериозно място, което не поиска да каже. Такова олигавяне на един велик българин е най-близкото нещо до гаврата, което може да си представи един човек.
В някакъв момент от предаването лудостта стигна дотам, че единият от гостите започна да говори, че Вапцаров не е комунист, дори не е левичар, ами бил воден от някаква лигава сантименталност към бедните. Ето как ни говорят за историята днес. Отрядите на грантовите ченгета се опитват да подменят всяко честно и смислено знание, с предварително заложените бетонни схеми на реваншисткия антикомунизъм. Разговорът по БНТ потвърди това. Той не беше опит за представяне на различни мнения, а целенасочена манипулация и опит за сриването на светлия образ на великия поет.

Но пък, гледайки предаването, се изпълних с толкова много светла радост, че се почувствах наистина жив. Вапцаров и до днес им пречи. Той е така незаобиколим, така жизнен, така безобразно ляв, идеалистичен и вдъхновяващ, че е в състояние и днес да срути всяко дясно клише, което ни натресат. Заради това водят тази война срещу него. А войната е злобна, защото те знаят, че не могат да я спечелят. 
Просто са твърде безсилни. 



No comments: