Saturday, December 06, 2014

Ще си имаме ли нацист в кабинета?




Съжалявам много за всички десни. Но Маркс е бил безпощадно прав. Не само за това, че капитализмът рано или късно ще рухне, а и че историята се повтаря като безпощаден фарс. Спомняте ли разтревожените лица на представителите на онова, което по-късно щеше да се нарече Реформаторски блок. Как постоянно говореха срещу "Атака" и слагаха значки със зачертан пречупен кръст. Е, много се надявам да си ги пазят, както значките, така и лозунгите, защото благодарение на преговорните усилия на Реформаторския блок май вече сме уредени с нацист в кабинета. И то нацист автентичен, като изкопана кост от бронтозавър, абсолютен, неприкрит и яростен фашист.

Но нека да припомним хронологията. Спомнете си как гордо Патриотичният фронт обясняваше, че те ще подкрепят политики, ще участват само с експертна помощ в правителството и няма да дадат гордите им националистическо-патриотични души да бъдат опорочени с коварния блясък на властта. Е, това се оказа опашата лъжа. Една от многото на това мнозинство. Тия просто не са спирали да лъжат, откакто се появиха в министерските кабинети, но това, както се казва, е съвсем друга тема, която ще дъвчем още малко до революцията.
Та след като патриотите решиха, че назначаването на Орхан Исмаилов много им пречи и близо две седмици разиграваха трилър дали ще оттеглят подкрепа или не, в крайна сметка драмата се оказа много по-простичка, отколкото сме я смятали. Всичко това е било борба за постове. Нищо повече. Очевидно ПФ са преоценили своят експертен блясък и вече смятат, че могат да участват реално във властта, така де - престъпление е кадрите на другите да се гушат с държавни заплати, а пък патриотите да захлебват само с фолклорни изпълнения по СКАТ. И така преди няколко дни на спешна среща между Реформаторския блок и ПФ се взеха фундаментални решения. На първо място - новото управляващо мнозинство реши, че ще мести новините на турски в БНТ2. Пак ще повторя - Маркс е бил безобразно прав - историята се повтаря като фарс. Със същото локумче Бойко Борисов флиртуваше в края на 2009 година с Волен Сидеров, когато прие предложението на "Атака" за референдум по тази тема. После, разбира се, се отказа от идеята си, но, хей, това е Бойко Борисов - на пръстите на едната ръка можем да изброим това, което всъщност е изпълнил.

След като видяхме радостното приятелство на патриоти и реформатори (тия патриотите са нашите кучи синове, нали?), разбрахме, че ПФ ще имат свой заместник-министър на отбраната и щели да предложат за това място Иво Антонов. Името не ми говореше абсолютно нищо, така че почти се постарах да забравя това кадрово безумие. Забравата ми свърши тези дни, когато една агенция излезе с ужасяващото разкритие, че Антонов е автентичен фашист. Ама наистина нацист - брутален, циницичен, злобен и отмъстителен. Агенцията беше изкарала дори скриншотове от неговия профил във ФБ, където Антонов лее литании за най-доброто управление на България - в периода 1934-1944 година. Ухаа, точно това управление, което даваше пари за отрязани партизански глави, стана съюзник на Хитлер и прие антиеврейско законодателство, преди да закопае страната окончателно. Тези, които изровиха фашистките изстъпления на Антонов се бяха впечатлили от критиките му срещу Чърчил, но преглеждайки снимките, които е пуснал (другата част от профила му е затворена), аз налетях на по-голям бисер. 



"Патриотът" отново повтаря своите хвалби за авторитарното управление на страната преди 1944 година и нещо повече - твърди, че неговата огромна грешка е в това, че не е избило до крак всички комунисти и земеделци, не е интернирало техните семейства, не е вкарало русофилите в лагери. Величествена визия, а?
Но хитът е друг: "Вместо да се бием срещу червения Молох, предадохме нашите приятели и съюзници германците, които освободиха 2.5 милиона българи и дариха свободата на Санстефанска България и водихме война срещу тях..."

Половината РБ, разбира се, ще е съгласен с това, че комунистите е трябвало да бъдат избити до крак. Те така или иначе всеки ден го пишат по профилите си като мощна проява на европеизъм. Но как да разбираме тази възхвала на нацистка Германия. Те били наши приятели и съюзници? Каква грешка било само, че сме воювали срещу нея и как, ако сме я признаели щяло да изгрее слънце над страната ни.
Винаги съм знаел, че в подземията на обществото съществуват такива яростни криптонацисти, но с ужас разбрах, че този Антонов е сега работи в Министерството на отбраната и работи там от близо 10 години. Толкова много правителства са си затваряли очите пред това, че в администрацията има яростен фашист, човек, призоваващ за лагери, нацист от най-древните, от тези с най-скофтените мозъци. И този се опитват да ни ги пробутат като кадрови бисер. Какво да разбираме - че утре в армията ще си правим батальони, кръстени на Богдан Филов ли? Или ще карат войниците да отдават почит на презрените легионери? Или ще правим шествия всяка година на рожденния ден на Хитлер, този толкова добър съюзник на България? Защо изобщо им трябва на патриотите да вадят този криптоизвратеняк от неговото мазе? Това е провокация не само срещу здравия разум, това е провокация срещу усещането за нормалност, срещу всичко смислено, което е останало в България. И заради това питам - реформаторите, ще приемете ли това? Ще го преглътнете ли? Защото любимата дъвка на десницата у нас отдавна е за лустрация и декомунизация, но ето до какво води това - до инсталирането на фашисти на властови позиции. И още нещо - не трябва ли първо да направим една денацификация? 
Като гледам май от нея най-много има нужда.

No comments: