Monday, June 01, 2015

Земеделци от правилната страна на историята...




Този път няма да ви занимавам с моята лична битка с реформаторското БЗНС. Тия евроатлантическите земеделци са толкова смешни, че ги запазвам като своя малка тайна, като нетленен източник на вдъхновение във времената на голямата лудост. Съвсем наскоро моето любимо БЗНС ми посвети и цяла статия. Така че - пазете се от мен. На сайта на БЗНС-то с присадената коса освен декларации срещу Путин вече има и текст срещу скромната ми личност, така че сами си направете сметка кои са големите чудовища на планетата.
В текста в който са ми посветили евроатлантическите земеделци обаче има едно поетично изречение, което не ми дава мира откакто го прочетох: "БЗНС винаги е бил на правилната страна на историята!". Обърнете внимание на удивителната - тя показва, че това не е точно факт, а възклицание. Тоест разликата е огромна. Фактът ни информира за нещо, възклицанието държи да ти спука тъпанчетата. Земеделчето, което се е упражнявало върху моята скромна персона обаче е допуснало сериозен политически гаф. Това с правилната/грешната страна на история е политическо ноу-хау на външният министър Даниел Митов. Той го сътвори или му го бяха написали, а очевидно това се е превърнало в опорна точка на цялото психодясно. Правилната страна на историята??? Какво точно може да означава това? Ако имаш ценности и идеали, които поддържаш, но се окажеш от грешната страна на историята, това означава ли, че си лузър в очите на евроатлантическите земеделци. Ами май точно това означава. Правилната страна на историята за тях е друг начин да кажат, че се подредили в редичката на победителя и големият страшен батко ще ги пази от геополитическите гадове. Ето това е да си от правилната страна на историята.
Патронът на евроатлантическото БЗНС Николай Ненчев пък бе споделил, че сме съюзник с по-добрата част от света. Това е също начин да слюноотделяш, че този път май си изкарал късмета да си от по силния отбор и да обереш част от лаврите. Иначе не мога да си обясня как някой може да твърди, че има правилна и грешна страна на историята. Това е мислене на вечния нокаут.


Ох, ама аз пак се отплеснах. А историята, която трябва да разкажем е съвсем друга. Стоящият от правилната страна на историята Николай Ненчев, заедно с Цецка Цачева, заемаща още по-голямо място в правилната страна на историята, тези дни се прочуха с нещо изключително мерзко. Те бяха зрители на постановка, изпълнена от деца в Белене, където течеше възпоминанието на жертвите на репресии там. Но снимките от пиесата са пълен потрес - дете насочва пистолет в главата на друго дете. Какъв театър е това? Това пресича тънката червена линия на изкуството и си прави лагер в земята на тоталната гавра, на въвличането на деца в един пошъл спектакъл в името на какво точно? Двама висши държавници да имитират загриженост? Да се изкефят? И как пък нито един от официализираните протестъри, които се бяха събрали на тази постановка не се възмути поне за миг. Поне да беше отвърнал поглед от тази истинска гавра с невинните съзнания. Това ли е реформаторският светоглед? Това ли е обективната оценка на комунизма за която толкова много се пени Росен Плевнелиев? Съжалявам, че в този текст въпросите ще бъдат повече от отговорите. Но, когато човешкото съзнание се сблъска с нещо толкова отвратително и патетично наистина започва да остава с убеждението, че нищо не се е променило. Че някой са заседнали мозъчно в средата на миналия век и дори се наслаждават на престоя си в лудницата на този нелеп архаизъм.
Чугунените кратуни наистина не са монопол на нито една партия. Богът на политическите кризи успешно ги е разпръснал във всички политически формации. Но нали Ненчев е от правилната страна на историята - не му трепна перчема, пардон сърцето, когато е виждал колко пошъл става сценария? Или всичко е било просто за снимка. Да се имитира загриженост.
Самите репресирани събрали се там също остават загадка за мен. На репортажите по телевизията (повечето от тях спестиха информацията за гнусното използване на деца) видях как Цецка Цачева чете реч за престъпленията на комунизма. Цецка Цачева, братче! Извинете, не беше ли и тя партийна секретарка? Не беше ли и тя член на БКП преди? Нима някой може да приема това пребоядисване спокойно и даже да ръкопляска на такъв хамелеон? А после искат да бъдат възприемани сериозно.
Преминатите морални граници пред очите на всички са твърде много. Твърде много. Карат дете да насочи пистолет към друго дете в 2015 година пред очите на държавните гости. Ръкопляскат на комунистическа кариеристка. И пак комунистите са им виновни за всичко.
Чугун май може да бъде и състояние на ума.
А през това време какво правят земеделците?
Ами нищо. И те ръкопляскат.
Нали са от правилната страна на историята.

No comments: