Friday, June 19, 2015

Протестърската афера с Георги Близнашки




Ако човек има нервите, куража и търпението, за да се върне назад във времето и да изчете всички интервюта на Георги Близнашки от летните размирни дни на 2013 година ще остане като гръмнат. Протестите са: морална революция, бунт на достойнството, навдигане на гражданското общество за ценности...Човек може да получи слънчев удар от толкова много лигави прилагателни. И всички протестъри гледаха на Близнашки като на свой талисман. Даваха го за пример. Даже си правиха селфита с него.
Историята обаче не обича да свършва в нищото. Тези дни стана ясно, че ДПС предлага Близнашки за експерт към комисията за конституционни промени, а той май е приел. Очевидно Пеевски е останал в миналото, а на дневен ред е дошъл този, който Близнашки най-много обича - самият себе си. И изведнъж протестърите изтрещяха. Заваля канонада от обиди към професора. Не остана някой от неговите другари, който да не хвърли камък по достолепната му осанка или да не се упражни в ругатни.
Ама, един момент, какво по-различно е направил Близнашки от другарчетата си от "Протестна мрежа". Те се подложиха на ГЕРБ, той на ДПС. Те минаха на държавна заплата, очевидно и той иска такава. Егото на протестърите все още прилича на фолкпевица, която е готова на гола фотосесия, за да я забележат, а егото на Близнашки е умножено по две. Те са си лика-прилика. Просто той много по-ефектно и със спецефекти от тях показа, че моралната революция е била просто семеен скандал. Нищо повече. Бунтът на достойнството се оказа бунт на кариеристите. А това, че гражданското общество се е вдигнало за ценности можете да го броите вярно само, ако "ценности" означава държавна заплата. Всичко, което ни говориха се оказа лъжа. Той така изобличи всички дрънканици, че от тях останаха само псувни, ругатни и проклятия. 
Псевдореволюция на псуващите. 



No comments: