Wednesday, June 03, 2015

Бурята в БСП




В БСП има един постоянен парадокс. Когато всички очакват от партията скандали, разцепления и разпад, тя винаги намира начин да се консолидира и да не захрани медиите с интриги. И обратното - когато всичко е спокойно и на хоризонтът аха-аха да изгрее слънце, изведнъж идват буреносните ветрове и БСП заживява в постоянна медийна истерия.
Точно това се случва тези дни. Едно интервю на Бриго Аспарухов, една инсинуация за предлагани подкупи в лидерската битка в левицата и ето, че вместо да говори за кандидат-кметски номинации, БСП отново започна да се разтърсва от вътрешни скандали. Вярно е - разговорът за проблемите на партията бе отлаган с години. С години външните политически битки бяха по-важни от вътрешните разговори и сега се плаща голямата цена за този процес. Но, който смята, че чрез интриги може да се постигне успех на избори, трябва спешно да бъде институционализиран
Заради това трябва да си зададем основния въпрос - хората, които повдигат тази интригантска тема искат ли изобщо БСП да спечели изборите? Имат ли интерес от това? Защото, ако за тях е по-изгодно БСП да бъде срината на местния вот, това е изключително опасна и много драматична ситуация.

Когато анализираме бурята, която в момента се завихря в партията няма как да не направим и друг извод. Хората набъркани в нея са всички онези, които имаха интерес и настояваха БСП да влезе в коалиция с ГЕРБ. Този ход щеше да е самоубийствен за левицата, но днес е много лесно да се изживяваш като дисидент, особено, когато си се виждал като потенциален министър. И повечето хора, които настояваха за това всъщност имат бизнес-интерес да бъдат на власт. Точно това е проблемът на БСП върху, който трябва да се работи. Когато бизнес-интересите надделеят над политическите идеи у определени хора, трябва да се провери дали в сърцата и душите си те са останали социалисти. 
Понеже иначе те вечно ще бъдат предвестници на бури с интригантски гръмотевици.

No comments: