Monday, June 29, 2015

Медийни земетресения и димни завеси
Сериозен вътрешен трус разтърсва организациите на ГЕРБ в Пловдив, както и в областта. От около седмица насам отливът е голям и все ръководни кадри махат с ръка за сбогом на управляващата партия. Очевидно е, че има някакъв гноен процес, и то в град, който обикновено минава за нов бастион на ГЕРБ - въпреки,че настоящият кмет спечели последните избори с измама и е един от малкото, който е записан как дава инструкции на комисиите да правят бюлетините недействителни.
И въпреки че има мъртво вълнение в ГЕРБ - Пловдив, в медиите цари подозрително мълчание. Журналистите лековерно преглъщат обяснения от типа "напуснал по лични причини", "оттеглил се поради други ангажименти" и още много ефектни, но нищо не означаващи формулировки, използвани като димна завеса за истинските проблеми. ГЕРБ в Пловдив се цепи по шевовете, кипи като алхимична смес, но никой не им обръща внимание. Защото задачата очевидно е друга. 

Задачата е на прицел да бъде БСП, постоянно БСП. Само в дописките за БСП се появяват ефектните образи и пикантните метафори. Колко му е да сложиш заглавие "Другарска сеч на "Позитано", въпреки че едва ли някой от присъстващите на пленума е видял нещо подобно. Реалностите в левицата се хипертрофират. Всеки крив поглед се тълкува като предателство, всяко различно мнение - като знак за върховна опозиционност, всяко кашляне е спотаена конспирация, а отсъствията се раздуват до ранг на абдикация.
Контрастът между двата подхода е изключително показателен. Не че в БСП няма проблеми, но те се отразяват настъпателно и агресивно; журналисти, шамани и интриганти търсят под вола теле и се опитват да представят всеки проблем като непреодолима пропаст. А за ГЕРБ се мълчи съзнателно. Тази ясна картина на медийната среда в България говори, че полицейската кубинка пак се е намесила. 
И тази медийна тишина за ГЕРБ е диагнозата на всичко нередно в България.

No comments: