Wednesday, June 17, 2015

Мъглата на Кунева




Антикорупционните законодателни инициативи на Меглена Кунева вече са по-чести от участията на Бойко Борисов в сутрешен блок. Човек дори и трайно да е станал вътрешен емигрант заради потока на жълтата мътилка, която се излива всеки ден, ще да научи поне за някое от многобройните изявления на вицепремиерката по темата. Тези дни правителството произведе нов закон с гръмкото име "Закон за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности". Очевидно гербаджийско-реформаторската власт с патриотични хормони и абевейско акне сляпо вярва, че хората ще се очароват от заглавието и няма да разберат, че всъщност абсолютно нищо за борбата с корупцията не се прави.

Новият закон се вписва в безкрайната логорея на тази власт по темата. То не беше антикорупционна стратегия, то не беше специална промяна на Конституцията за борба с корупцията, то не бяха нови подоргани на старите органи... Абсолютна безидейност и политическа мъгла.
Сега пред очите ни е поредната димна завеса, която трябва да скрие факта, че нашите управляващи нямат никакво намерение да борят корупцията. Единственото, което всъщност искат, е да обясняват в безкрайни интервюта как ще го правят. Румънката Моника Маковей при посещението си в България сряза само с една реплика този мазен пиар - тя обяви, че промените в Конституцията са просто начин да се отложи истинската битка с корупцията. Вместо да я чуе, кабинетът реши да отговори на досегашните закони с нов закон. Пълен триумф на бюрократичното нищонеправене.

Подобни празни упражнения са една от болестите на българския преход. Той удави всичко в думи и никакво действие. 
Кунева е само пореден връх на този процес.   

No comments: