Wednesday, June 21, 2023

Голямата телевизионна подмяна

 

Ако човек следи сутрешните блокове у нас ще си каже, че България е страна, която е решила абсолютно всичките си проблеми. И заради това тема номер 1 на журналистическия интерес е битката около това да има или да няма пилон на Рожен. Дебатите по темата стават все по-ожесточени, а бълграската журналистика със садистична радост отприщва бесовете на разделението, защото очевидно не открива потребност да се занимава с нищо друго.

Наясно съм, че пилонът удря в душата българския народ и, че битката не е просто за бетон и железа, а за идентичност, ценности, протест и търсене на смисъл. И все пак не това са проблемите на България днес.

Страната ни продължава да се дави в блатото на безвремието. Докато се караме за пилона и трибагреника, Асен Василев изпраска един абсолютно малоумен бюджет с дефицит от 3 процента. Това означава замразяване на доходите, увеличаване на бедността, България в икономически ступор в името на илюзията, че след година и половина ще попаднем в еврозоната.

Ето това е тема за яростен спор, за парламентарна битка, за сложен политически дебат. Но тя е захвърлена в мазето, защото България се е отучила да поставя най-големите си проблеми, дори и пред самата себе си.

Вместо това ние сме пленници на една медийна и интелектуална олигархия, която вечно ни въвлича в дебати, които нямат нищо общо с живота край нас. Това са теми, които интересуват само една малка затворена групичка, пържеща се от злост и ярост на жълтите павече и никой друг повече.

Но понеже ние сме похитена държава със седмици ще се дърляме за пилона, защото, ако обърнем поглед към истинските проблеми, ще се окажем смазани от тяхната тежест.

Кое е по-важно - пилона на Рожен или следващия еврокомисар на България? Но вижте, че по темата за еврокомисарят единствено и само се вадят имена от шапката. Никой не пита за това какъв ресор ще има той, с какво ще е полезен за България, какво може да постигне. Вместо това трябва да палим свещи пред семейство Лорер, които очевидно са универсалните предложения за всеки възможен пост по планетата.

Кое е по-важно - пилонът на Рожен или голямата подмяна и измама, която ни сервират като изискано гурме, наречено "конституционна промяна". Парад на политическите мошеници, които скачат върху здравия разум на българския народ.

Но на кой му пука за това? 

Дайте да се скараме за пилона...

 

No comments: