Saturday, June 03, 2023

Моралният погром на отбора на добрите

 

Ако миналия четвъртък някой ми беше казал, че в неделя "Продължаваме промяната" ще са отборът на суперзлодеите, ГЕРБ ще говорят за морал, прозрачност и честност, "Демократична България" ще мразят Силвия Великова, а Иван Гешев ще пуска мелодраматична поезия в своя профил във фейсбук, щях веднага да се обадя в първата психиатрия и да поискам незабавно да въдворят човека, който ми говори такива небивалици и простотии. След няколко дни, уви, за психиатрия бях самият аз.

Защото само за няколко дни България се събуди в изцяло променена политическа обстановка. Записите от заседанието на ръководството на ПП, които Радостин Василев направи публично достояние разтърсиха като земетресение всичко, което мислехме, че знаем за политиката в последните три години. И, да, тук няма да коментираме моралните качества на Василев, нито това, че той детонира втора поредна партия. Ако се абстрахираме от яростните политически оценки и нелепите твърдения на Кирил Петков, че той е "емоционално нестабилен" всъщност Василев проявява доста устойчива анти-ГЕРБ позиция и фактът, че днес го заклеймяват за това е симптом за подлите времена в които живеем. Той напусна ИТН в момента в който те започнаха да работят заедно с ГЕРБ и очевидно не може да понесе факта, че ПП са готови не просто да изперат Бойко Борисов, а са готови да пълзят на корем пред него, за да им даде възможност да управляват.

Защото в записа чухме няколко много скандални неща. Нека за момент да се абстрахираме от зловещите послания за незаконни чистки, "наше МВР", "ала-бала през президента", съгласуване с Посолството (не ви ли тормози, че така и не става ясно с кое посолство съгласуват - сигурно с това на Зимбабве). В разговорите на ръководството на ПП става ясно, че за тях ГЕРБ е "маркетингов противник", а не реален такъв. Точно тук леден ужас би трябвало да полази по гърбовете си. Защото присъстваме не на политически разговор с идеи за управление. Ние все едно слушаме разговор на голяма корпорация, която бистри как по-добре и успешно да продаде свой продукт за който знае, че е вреден, токсичен, предизвиква газове и може да убие някои от потребителите. Дълго време мислех, че такива разговори се водят само в кулата на суперзлодеите в някой комикс, но ето, че на практика видяхме кухнята на една партия. При това партия, чийто основен рекламен слоган е, че тя се състои от млади хора на които им пука за България.

И изненадааа! Оказа се, че противопоставянето с ГЕРБ е пазарен ход. Младите лъвове са видели, че тази ниша може да бъде уплатнена и са се втурнали натам. Точно заради това за повечето от тях препирането на Борисов не е морален, а само рекламен проблем. Аз съм от мазохистите, които изслушаха целите над 4 часа запис. По едно време всеки втори от говорещите твърдеше, че му трябва начин, за да "продаде" идеята за коалиция с ГЕРБ на избирателите. Имаше един-двама идеалисти, които се опитваха да плуват срещу общото течение и да поставят въпроса от неговата принципна страна, но гласовете им бяха удавени в цялата технология на подмяната, която лъсва от циничните разговори.

Друг политически момент. Кирил Петков разправя на своите как с Асен Василев като служебни министри стоели в парламента и оглеждали пленарната зала. Погледите им разпознавали само депутатите от ДБ (техните хора) всички останали според тях са "руски орки". Но двамата като продавачи на прахосмукачки почват да си правят сметката. Ако се яват отдясно тогава най-много можели да добавят още 10 места към ДБ, тоест планът им за власт се проваля. Тогава решават да заходят отляво "разпознавайки, че цялата машина на президента" работи за тях. Тоест мантрата - "дясна политика с леви цели" е поредният маркетингов продукт. Тя не е породена от идеен порив, а от желанието народът да бъде излъган, потопен в красивата рекламна листовка на новата партия и удавен в лъжи, че на хоризонта има нещо ново, смислено и идейно.

И точно тук идва най-големият проблем в записите. В тях няма никакъв план за управление. Не се обсъжда нито един закон, нито една политика, нито една сфера в която трябва да се вземат спешни решения. Обсъжда се план за овладяването на държавата и за нейното подчиняване на чужди интереси. Точно така трябва да тълкуваме невероятното признание, че всяко назначение в службите ще е наредено от Посолството и съгласувано с Посолствата. А фактът, че не говорят за справяне с инфлацията и цените (проблеми, които не са преставали да тормозят българските граждани от една носам), а как да подчинят МВР говори сам по себе си.

Трудно ми е да си представя как Радостин Василев е могъл да не се смути от всички тези избълвани глупости. Видях много написани оправдания за тях - така се говорело в кухнята, "това е лицето на властта" (Андрей Райчев), как имало едни млади вдъхновени хора, които мислели какво да правят и жертвоготовно били готови да умрат, но само и само да направят нещо такова за България. Опасявам се, че това са фентъзи-прочити. Всъщност записът е брутален, защото ни разкрива неподправеното лице на едни корпоративни хищници. Те искат власт, тук и сега, а след две години изобщо не ги интересува какво ще се случи. Тази алчна стръв за управление дори отблъсква със своите демонични отблясъци. Трябва да признаем - първото гласуване на ПП е против управлението с ГЕРБ и тук вече се намесва Кирил Петков, който с псувни обръща резултата. Това не е кухнята на политиката. Това е мазето на масовия убиец в политиката.

Между другото - от ПП добре знаеха катастрофалния ефект, който ще има върху тях този разговор. Не напразно вниманието към него беше заострено от самия Кирил Петков, който обяви, че е бил записван от спецслужбите, че очаква компромати и над 10 часа разговори. Това се оказа елементарен пиар-трик. Записът беше от банална среща в Зуум. И само за 24 часа ПП смениха своята версия. Изведнъж започнаха да твърдят, че записа не е компромат, че той трябва да бъде изслушан докрай, за да се види как оперира една демократична партия. Пак да ви повторя от позицията на човек, който си причини целият разговор - той не показва никаква демокрация. Така може би си говорят борсовите брокери като се натряскат и нашмъркат с кокаин. Цинизъм, леден студ, безидейност и алчност за власт.

За това, че ПП се издъниха много яко говори и факта, че само 24 часа след записа от ГЕРБ излязоха и дадоха пресконференция, че замразяват преговорите и заговориха за чест, морал, прозрачност и пазене на държавата. Честно на мястото на Кирил Петков още в този миг щях да скоча от някой мост. Защото политическите маневри, лъжи и ала-бала вдигнаха до небесата цената на Борисов.

Ако досега цената беше само присъствието на Мария Габриел, то оттук-нататък вечерята на свещи с него ще излезе все по-солено. Защото гербаждиите вече заговориха за експертно правителство, а депутати на Бойко Борисов започнаха да упражняват черната си ирония върху гърба на Петков и компания. И тъжен привкус на разгром към това допринесе едно интервю на Христо Иванов пред Силвия Великова по БНР. Иванов, който трябваше да бъде гласът на разума, чиято партия благоразумно се отдръпна от зловещите експерименти с власт на ПП, обяви, че няма начин да не бъде съставено правителство с втория мандат. Което означава едно - борците с мафията ще обливат със сълзи колената на мафията, за да могат да управляват те. Това е като полет на камикадзе - литваш със самолета, но няма да се върнеш. След тези откровения на Иванов – дясната общност у нас постъпи както винаги. Обвини Силвия Великова в пристрастност. И тя беше вписана в списъка на враговете на жълтопаветната селищна система.

Проблемът дойде от това, че думите на Иванов бяха изключително забележителни. Оказа се, че моралните стожери в политиката всъщност са едни джуджета с алчни мутри, които са готови и на танц с дявола само и само да управляват, назначават и усвояват. ПП/ДБ буквално започнаха да се молят на Борисов да избере тяхната страна и да управлява с тях. Какво да кажем след това морално падение?

Просто можем единствено да напомним другата позорна страна на изтеклия запис. За това как ПП цинично си разказват как Христо Иванов е измислил веднага начин да пази имунитета на Бойко Борисов. Всичко щяло да стане под маската на европейските правила - със създаването на комисия.

След тази политическа помия, която трябваше да изгълтаме изходът е само един - предсрочни избори. Защото тази заблатена среда трябва да получи своето пречистване през гласа на хората. Имаме изцяло нова ситуация в която истинските лица на "отбора на добрите" лъснаха и народът трябва да си каже думата. Той трябва да получи шанс да нарича политическите мошеници и брокери, които се подиграха с надеждите за промяна. Само това може да отпуши автентичен процес.

Всичко останало е ала-бала.

 

No comments: