Thursday, June 08, 2023

Политическата трагедия Христо Иванов

 

Няколко сериозни думи за политическата трагедия Христо Иванов.

Исках да напиша „политическата трагедия НА Христо Иванов“, но после реших, че той вече все пак влезе в историята  - спокойно може да даде име на онзи патологичен процес в който настъпваш мотиката отново и отново…

Днешните парламентарни маневри на Иванов са театър.  Протестът му щеше да е автентичен и вероятно смислен, ако беше направен вчера., веднага след гласуването.  Христо Иванов обаче разбра, че Пеевски му е проблем едва днес – когато е видял, че  дори и фейсбук-аудиторията му не вижда как това се вписва в битката на европейското бъдеще на България, хохохо.

Христо Иванов е монотематичен и дори досаден.

Той е като онези лудите, които вървят по тротоара със скъсани джапанки, говорят си и си пеят сами, а от време на време крещят във въздуха към въображаемите си врагове. И пиша това не като обида. Напротив – крайно време да вкарваме литературата в журналистиката иначе ще изпушим напълно.

Христо Иванов вече един път се издъни с  конституционните реформи и то точно заради съюза с ГЕРБ и ДПС (Пеевски). Опитът за „конституционно мнозинство“ тогава изхвърли градското дясно от политическия процес и то именно заради тъпата фиксация, че когато не знаеш какво да правиш, винаги е добре да креснеш „съдебна реформа“ или „промени в Конституцията“.

Сега ситуацията е абсолютно същата. Христо Иванов така и не дефинирал каква промяна в основния закон иска. Което означава, че или знае и не иска да каже, защото ще е страшно и опасно, или, че всичко това е политическа пиратка за градски вегани и виртуални борци с Путин.

Точно това използват ДПС и ще го тролят докрай с Пеевски. Което е знак, че не просто конституционна реформа, която е полезна е невъзможна, а че всяка една промяна ще бъде олигархично мотивирана и пленник на цялата лудост на ситуацията.

Ако трагедията Христо Иванов не иска да приключи като апокалиптичен фарс, още утре комисията за промени в конституцията трябва да бъде закрита. Държавата има достатъчно други проблеми върху които да се концентрира.

А и Христо Иванов тъкмо ще си почине малко. 

Пък и знае ли човек – някоя друга тема може да му хареса най-неочаквано.

 

No comments: